Vintern är här

oktober 31st, 2006

Ja nu har vintern kommit till Sköldinge.

I natt hade vi en frostknäpp som heter duga. Det var vitt på gräsmattan fram mot klockan 11 innan solen smälte bort det vita.

I dag har jag stängt av växthuset för den här säsongen. Plockat av de sista 10 gurkorna och rivit upp dem och kastat på komposten.. Sedan har jag burit in massor med växter till jordkällaren. De skall få övervintra där och komma ut i trädgården i vår.

Rhododendron och barrväxter har jag jordslagit ute i torv. Min erfarenhet av att övervintra dem i jordkällaren är inte den bästa. Jag antar att det är svamsjukdomar som kommer för det är ju ganska fuktigt och bara ca 1-2 grader där.

Vi har också flisat upp grenar från buskar vi har beskurit nu i höst. All flis blandar jag in i komposten, där de får ligga och förmultna i två år innan jag använder myllan som blir. Jag brukar säga att komposten är trädgårdens hjärta. Det är den som håller liv i trädgården och håller den igång.

När jag använder komposten brukar jag lägga på ca 2-3 cm kompost ovanpå perenner, och när jag berättar det brukar jag få frågan om jag inte får massor av ogräs då. Nej säger jag, man måste bara gå ut en morgon när solen skiner och ogräset är lite och röra omkring med fingrarna. En död grodd på ogräset som torkats av solen är en död planta. Prova själva.

Sitter och filar lite på ett föredrag jag skall hålla. Jag kallar föredraget ”Trädgårdens värstingar”, sedan är det ju mycket som kan passa in där.

Vi hörs.

”Gör saker för lusten och glädjens skull”


Länkar hit | Comments RSS

Kommentera

Namn (required)

Email (required)

Hemsida

Din kommentar