Varma Julhälsningar

december 26th, 2007

Hej Trädgårdsvänner

Vi önskar all våra vänner ett Gott Nytt trädgårdsår 2008. Vi hoppas ni haft en skön och avkopplande julhelg där ni kunnat koppla av från allt ”måste”. Som ni säkert märkt har vi det varmt och lite regn har det kommit. Växterna vill ha minusgrader och ett tjockt täcke av vit och mjuk snö. Men man kan ju inte styra över vädret och tur är väl det. Jag väntar på att få så de första frön som jag köpt, tror det blir Rhododendron som jag sår först. Det blir förhoppningsvis ett antal korsningar som jag sår av framförallt den mindre storleken. De som jag sådde förra säsongen mår bra i drivbänken med lite granris över sig.

Var rädda om er så ses vi.

Hälsningar Håkan och Birgitta Stenström

Första snön

november 7th, 2007

Hej trädgådsvänner

Äntligen kom första snön i dag.  Ni kanske tycker det är konstigt att jag säger äntligen. Men bor man på landet så lyser den första snön upp så fint. Vi ser ju inte ens handen framför oss när det är så svart och dystert ute. Annars har hösten flutit på. Inte flutit på så vis att det regnat. Det har det absolut inte. På de 21 år som vi bott här så har det aldrig varit så torrt. Jag har till och med vattnat Rhododendron som slokat. Det ha varit så torrt i backen att det dammat om man tagit ett spadtag. Det var lite klagan, det positiva under året har varit att det ha varit lite med skadeinsekter.  Men även att det varit brist på nyttoinsekter. Det råder lite obalans i naturen, både vad gäller vatten och djur. Vi får hoppas att det rätar till sig under nästa sommar.

Var nu rädda om alla växter och ta hand om dem som försvarslösa små individer så klarar de nog vintern och tittar piggt upp i vår.

”Rikta blicken på ljuspunkterna”

Håkan

Vilken lycka

september 22nd, 2007

Hej i trädgårdssverige.

Här i Sköldinge har det börjat bli höst. I början av veckan kom den första rejäla frostnatten. Det räckte för att pumpor skulle frysa. Nu ha även alla Arisaemor fryst bort. Jag tar upp de som jag är osäkra på om de klarar vintern. De får tillbringa vintern i vår jordkällare. Någon liten bit av knölen låter jag vara kvar i maken för att se hädigheten. I dag har jag varit på Lantbruksmuseumet i Julita och hållit föredrag.

Det var föredrag under äppledagarna och jag höll tre föredrag om en timme.

Ett om trädgårdens prydnadsgräs. Ett föredrag om mina erfarenheter om gräs under 20 år med massor av bilder.

Ett om trädgårdsinstallationer. Här visar jag bilder på hemmagjorda installationer som jag sett under de senaste 10 åren.

Ett om trädgårdens vackraste blommor. En orgie i blommor.

Det var trevligt och många passade på att lyssna och bli inspirerade.

”Har du en god idé, förverkliga den innan den förbleknar”

Hälsningar Håkan Stenström