Trillium luteum, gult treblad

december 4th, 2010

Hej. Tänkte presentera en av mina favoriter, Trillium luteum det gula trebladet. Trebladssläktet är ett växtsläkte i familjen nysrotsväxter med 42 arter i Nordamerika och Asien. Flera av dem går aldeles utmärkt att odla i våra lundar i Sverige. Trillium är en flerårig ört med underjordisk jordstam. Bladen är tre och sitter i toppen på en kort stjälk, de kan vara gröna eller marmorerade, skaftade eller oskaftade. Blommorna är toppställda, ensamma med tre foderblad och tre kronblad. Kronbladen kan vara röda, purpur, rosa vita, gröna eller gula som hos Tillium luteum. Frukten är en kapsel eller ett bär. Jag har en känsla att Trillium korsar sig ganska friskt i trädgården. Det innebär att fösådderna kan bli en överaskning.Det är inte alls säkert att de ser ut som sin mor, har man riktig tur kan de bli helt underbara. Jag brukar mylla ner frökapseln under moderplantan och sedan vänta och se. Det kan ta en 5-7 år innan man ser de första exemplaren blomma. När frökapslarna är mogna, dvs börjar mjukna, brukar man få passa dem. Jag har märkt att getingar dras till dessa frökapslar och snart därpå är frökapseln tom. Bilderna är på en luteum som jag tycker har enormt fin gul färg. Vi har flera olika luteum men denna tycker jag bäst om. Trillium trivs i lunden i djup mullrik jord och växer relativt långsamt, men vem har bråttom ?

 

”Rikta blicken på ljuspunkterna”  Adventshälsningar från Birgitta och Håkan

 


2 Kommentarer till “Trillium luteum, gult treblad”

 1. Ingrid Ohlsson on augusti 30, 2012 10:15

  Hej!

  Letar efter trillium luteum.
  Finns den hos er??

 2. hakanstenstrom on september 1, 2012 12:17

  Hej
  Jag har Trillium luteum.
  Hälsningar Håkan

Länkar hit | Comments RSS

Kommentera

Namn (required)

Email (required)

Hemsida

Din kommentar