Ranzania japonica

november 18th, 2010

Hej. Vår Ranzania köptes av Peter Knutsson i Oxelösund år 2001. Vi har lyckats förmera den och fört vidare till andra. Vår Ranzania växer i ett lundparti med djup mullrik jord där den utvcklats mycket bra. På våren kommer den upp med blommorna före bladen, men bladen växer snart över blommorna.  Hos oss står den ljust men aldrig i direkt sol.

Ranzania (japanska: トガクシショウマ) är en monotypiskt släkte fleråriga örter i familjen Berberidaceae, är den enda arten Ranzania japonica. Den härstammar från skogar i bergen i Honshu, Japan. Detta släkte är uppkallat efter Ono Ranzan, som har kallats ”den japanska Linné”. Köttig stjälkar av Ranzania bildar små kolonier från en underjordisk rhizom. Varje stam bär två trifoliate sammansatta blad, och mellan bladen är en enkel eller mer allmänt ett litet kluster av hängande kopp-formade blåviolett blommor. Dessa utvecklas till en upprätt kluster av vita bär.

”Ta dig samman och gör något onyttigt”. Kanske något vi alla behöver ibland. Hälsningar Birgitta och Håkan


Länkar hit | Comments RSS

Kommentera

Namn (required)

Email (required)

Hemsida

Din kommentar